Jeugdzorg en passend onderwijs

De gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor de jeugdzorg, een verzamelnaam voor allerlei soorten zorg voor kinderen en hun ouders. Zoals jeugdhulp en jeugdbescherming, opvoedhulp, passend onderwijs, geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen en zorg voor kinderen en jongeren met een (licht) verstandelijk beperking. 

  

De gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor alle jeugdhulp, maar ze geeft deze hulp niet zelf. Dat doen de Ouder- en Kindteams en als het nodig is de specialistische jeugdhulp. Ook werkt de gemeente voor passend onderwijs samen met de samenwerkingsverbanden PO en VO. De gemeente wil de jeugdhulp zo aanbieden dat:  

  • Er ruimte is voor de eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht van ouders. 

  • Kleine problemen klein blijven. 

  • Er snel goede hulp is in de vertrouwde omgeving. 

  

De gemeente betrekt jongeren en ouders bij de voorbereiding en evaluatie van het beleid. Daarvoor heeft ze onder andere het Jeugdplatform Amsterdam gevraagd de belangen van deze groep te vertegenwoordigen. En dat doen we, al 10 jaar! 


Zorg voor kinderen en jongeren :: Cliëntenbelang Amsterdam - voor iedereen met een beperking en chronische ziekte 


Jeugdplatform Amsterdam doet drie dingen die met elkaar samenhangen: 

  • We hebben contact met ouders en jongeren. Verzamelen van ervaringen en meningen van ouders en jongeren in de stad op formele en informele wijze.  

  • We bouwen bruggen. In de persoonlijke interactie gebeurt er veel. Want als je mensen bij elkaar brengt en je ruimte creëert voor het luisteren naar ieders verhaal en voor dialoog, dan bouw je bruggen.  

  • We versterken stemmen van ouders en jongeren door hen adviezen te laten geven en naar bijeenkomsten te laten gaan. Als er een bijeenkomst van de gemeente is, gaan er jongeren van het platform heen. Zij worden hierop voorbereid en begeleid.